Skip to main content

5 tips voor een succesvol
HR Analytics project

Dat HR Analytics de organisatie veel kansen biedt is inmiddels duidelijk. Toch slagen niet alle projecten op het gebied van HR en Data, en blijven veel HR teams steken op het niveau van Excel-spreadsheets. Zonde! Onderstaand delen we 5 tips, voor een succesvol HR Analytics project. 

  1. Ontwikkel heldere doelen

Veel HR Analytics falen omdat er geen concrete doelen zijn. Zonder duidelijke richting raken teams verstrikt in data zonder echt te weten welke problemen ze proberen op te lossen. Formuleer vanaf het begin duidelijke, meetbare doelen. Start hierbij met doelen die bijdragen aan de organisatiedoelstelling, zoals het reduceren van verloop en bijvoorbeeld het verlagen van verzuimkosten. 

  1. Laat de utopie los

Wanneer HR teams starten met HR Analytics, wordt snel al vaak gesproken over datakwaliteit. Dit is natuurlijk ook ontzettend belangrijk! Maar… laat dit niet het hele project stil leggen. Start met datavalidatie en kijk naar wat er al wél kan. Dit is je vertrekpunt voor mooie quick-wins. Tegelijkertijd heb je in beeld op welke fronten je moet verbeteren, en kun je hieraan werken. Onthoud: 100% valide data is een utopie, de invoer blijft immers mensenwerk. 

          3. Ontwikkel analytische competenties

          Iedere organisatie wil tegenwoordig data gedreven werken. Ook binnen HRM. Maar: HR professionals beschikken van origine vaak niet over voldoende analytische competenties. Deze skill-gap zorgt ervoor dat, zodra de mooiste dashboards en rapportages staan, deze niet optimaal worden benut. Zorg er dus voor dat het HR team gedegen wordt opgeleid om zowel de werking van dashboards, maar zeker ook de interpretatie ervan te leren gebruiken. 

          1. Kopen of bouwen? 

          Vrijwel iedere organisatie heeft tegenwoordig een BI-tool (PowerBI, Tableau, Qlik, …) in huis. Deze wordt ingezet voor het inzichtelijk maken van managementinformatie. Mooie dashboards met hierin de productiviteit, kosten, omzet en een aantal HR KPI’s (headcount, fte, verzuim) zijn beschikbaar. HRM heeft echter een veel strategischere behoefte dan een aantal platte operationele KPI’s. Inzicht in ongewenst verloop, strategische scenario’s over toekomstige uitstroom en analyses over de spreiden van aandachtsgroepen van verzuim zijn voorbeelden. Dit zelf ontwikkelen kost jaren, met veel externe capaciteit. Bedenk dus vooraf of je deze tijd hebt of dat je kiest voor een bewezen en complete oplossing. 

          5. Onderneem actie! 

          Inzichten uit HR Analytics projecten zijn alleen waardevol als er actie wordt ondernomen. Zorg er dus voor dat inzichten die worden ontwikkeld, worden vertaald naar concrete acties. Het ongewenst verloop is hoog. Welke acties moeten we nemen om het verloop terug te dringen? De gemiddelde leeftijd in de organisatie stijgt hard. Hoe zorgen we voor werving en binding van jonge talenten? Betrek de juiste stakeholders, maak een actieplan en monitor deze met data/cijfers. Zo stuur je consequent en heb je zicht op de route naar succes! 

                “Data is ontzettend belangrijk voor onze rol als strategische HR businesspartner. Door de inzet van PurpleHRM hebben we het in ons MT direct over de feiten waardoor we kunnen anticiperen op strategische HR uitdagingen.” 
                Thèrese Doppenberg, Directeur HRM KwikFit

                Meer weten? Download de brochure

                "*" geeft vereiste velden aan