Skip to main content“Door de combinatie van zowel inhoudelijke expertise op het
gebied van HRM data als het trainen van onze M&O adviseurs zijn we straks in staat om binnen VieCuri de transitie te maken naar (proactief) adviseren, regisseren, sturen, prioriteren en challengen van de organisatie op basis van actuele data en stuurinformatie. “

Jolanda Colnot, Manager M&O 
VieCuri Medisch Centrum

VieCuri kiest voor PurpleHRM

VieCuri Medisch Centrum is een topklinisch ziekenhuis, aangesloten bij de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Met het STZ-lidmaatschap wordt de ambitie van VieCuri om een belangrijke bijdrage te leveren aan topklinische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek in de regio Noord-Limburg bekrachtigd. Ruim 3.000 medewerkers zetten zich elke dag in voor de locale zorgvraag. Ook VieCuri staat voor grote uitdagingen op het gebied van schaarste, een stijgende zorgvraag en kostenbeheersing. In control zijn én blijven is dan ook cruciaal, ook voor de afdeling Mens & Ontwikkeling (M&O). Sturen op cijfers/data wordt steeds belangrijker. Strategische pijlers als capaciteitsmanagement, strategische personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid vragen om feitelijke keuzes, plannen en interventies. In dit verdere interview nemen vakexperts Jolanda Colnot (Manager M&O) en Jolanda Oomen (Senior Beleidsadviseur M&O) je mee in de achtergrond van deze mooie samenwerking.

Van rennen naar sturen in een professionele HRM organisatie

Jolanda Colnot vertelt: De rol van M&O advies verandert naar M&O business partner, dit is nodig vanuit de vraag van de organisatie, maar ook vanuit de ontwikkeling van het vakgebied. Een key pijler in deze transitie is meer (proactief) adviseren, regisseren, sturen, prioriteren en challengen van de organisatie op basis van actuele data en stuurinformatie.

Om dit professioneel, eenduidig en toekomstbestendig te kunnen leveren is er HRM specifieke expertise en tooling nodig om M&O hierin te ondersteunen. Naast het aanbieden van HRM specifieke tooling is training van de M&O adviseurs expliciet onderdeel van deze overeenkomst. Dit laatste is noodzakelijk om de basis van M&O data en datagedreven werken succesvol te maken. Het gehele M&O advies en beleid team is erg enthousiast en wil hier zo snel mogelijk mee aan de slag om de interne partners beter en datagedreven te kunnen bedienen.

Het belang van data-driven HRM

Als VieCuri hebben we een enorme berg gegevens tot onze beschikking, en dat geldt ook voor M&O. Maar in praktijk worstelen we binnen M&O met het verkrijgen van deze data en de benodigde inzichten; het vraagt veel handelingen om gegevens handmatig in losse Excel-spreadsheets te verwerken. Dit leidt in de praktijk tot vertragingen en soms zelfs het ontbreken van belangrijke en juiste informatie, en zorgt voor discussies over definities. Denk hierbij aan vragen zoals doorstroom, verzuim en inzichten in het (verwachte en gewenste) verloop van medewerkers in de komende periode.

Door de toenemende ontwikkeling van de informatiebehoefte van VieCuri en de ambitie van M&O om meer datagedreven te werken zien we dat de huidige manier van werken niet meer voldoet. Het is vaak nog Excel gedreven, dit is inefficiënt en maakt het lastig om informatie reproduceerbaar te maken. Hierdoor kan er niet gestuurd worden op basis data en leidt dit mogelijk tot onjuiste beslissingen. Daarnaast levert het grote risico’s op voor bijvoorbeeld een datalek in het kader van de GDPR.

Waarom PurpleHRM?

PurpleHRM is specialist op het gebied van data-driven HRM en biedt organisaties een gebruiksvriendelijke oplossing waarmee we onze informatiebehoefte direct invullen. Ze zijn partner van AFAS en werken al samen met vele ziekenhuizen. Met behulp van PurpleHRM maken M&O adviseurs eenvoudig analyses en scenario’s en kunnen daarmee onze interne partners adviseren en uitdagen op HRM thema’s.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoe kunnen we de personele inzet efficiënter inzetten?
  • Waar en waarom stijgt ons verloop en waar moeten we op reageren?
  • Hoe kunnen we onze verzuimkosten reduceren?
  • Met welke uitstroom scenario’s moeten we de komende jaren rekening houden door (pensioen) uitstroom.

Door PurpleHRM kunnen we starten met het op orde brengen van de basis HRM datastromen en informatie, op termijn is het mogelijk om hier nog verder in uit te breiden richting scenario’s en Strategische Personeelsplanning.

Een cruciale succesfactor is het trainen en opleiden van de M&O gebruikers. Het M&O team wordt uitgebreid getraind in het toepassen van data in hun rol als adviseur. Dit is van groot belang omdat analytische vaardigheden nog lang niet altijd onderdeel is van de kerncompetenties van HRM.

PurpleHRM heeft een uitgebreid opleidingsprogramma waarmee de analytische competenties en vaardigheden binnen M&O op peil gebracht en gehouden wordt. Dit versterkt de ontwikkelingen van M&O advies naar business partner en een meer datagedreven organisatie.

Ben je benieuwd naar hoe PurpleHRM jou kan helpen met de opstart, toepassing en succesvolle borging van HR Analytics? Onze experts vertellen je er graag meer over in een vrijblijvende kennismaking!